Skip to main content

Elektrisch verwarmen? Tips van energiecoach Johannes

Mede door de hoge energieprijzen, komt er meer aandacht voor elektrische verwarmingsapparaten zoals een elektrische heteluchtkachel, een stralingspaneel en een elektrische deken. Maar zijn dit ook voordelige keuzes? Energiecoach Johannes legt het in vogelvlucht aan je uit.  

Johannes: “Als je kijkt naar de prijs, is een kuub gas ongeveer 3,5 keer zo duur als een kWh elektra. Rekening houdend met het prijsplafond betaal je €1,45 voor een m3 gas en €0,40 voor een kWh elektra. Maar uit een kuub gas haalt een cv-ketel ongeveer 8 a 9 kWh warmte. Daarmee is warmte uit een elektrische heteluchtkachel 2,5 keer zo duur als uit een gasketel. 

Een elektrische heteluchtkachel van 2000W kan handig zijn voor kortstondig gebruik van max een half uur, maar is relatief duur voor langduriger gebruik. 

Het stralingspaneel is een zuiniger elektrische variant. De lucht wordt hiermee niet opgewarmd, maar je hebt hiermee lokaal in een ruimte toch een comfortabel gevoel. Geschikt om bijvoorbeeld alleen je werkplek te verwarmen, zonder de overige grote ruimtes mee te verwarmen.

Lokale warmte creëer je ook met een elektrische deken van 120W. Vooral een fijne oplossing als je op de bank tv kijkt of een boek leest.”

Energieadvies op maat voor het energiezuiniger maken van jouw koop- of huurhuis? De Energiecoach van Groene Aa kijkt graag met je mee en geeft je praktische tips. Neem contact op om een afspraak te maken.

Op de foto: Johannes met op het bureau een elektrisch kacheltje, over zijn benen een elektrische deken en aan het plafond een stralingspaneel.

 

Verslag Infoavond vloerisolatie en HR++ glas

Redactie
Groene Aa

Heb je zelf een idee voor een Groen-project bij jou in de straat? Of wil je meehelpen bij een bestaand initiatief? Groene Aa helpt je graag verder.

Lees ook: