Gery prikte al jaren zwerfafval in haar eigen buurt, nu coördineert ze de Aa-rapers
Gery prikte al jaren zwerfafval in haar eigen buurt en noemde het troeptrimmen. Nu coördineert ze de Aa-rapers: een club van zo’n 8 tot 10 mensen, die elke maand de wijk ingaat om samen afval op te ruimen. “Het is heel gezellig en we krijgen leuke reacties van voorbijgangers: ‘Wat goed dat jullie dit doen!’”

De Aa-rapers
De groep de Aa-rapers begon met zeven mensen. “Bij de Groene Aa hebben we denkers en doeners. De een denkt na over technische dingen zoals zonnepanelen of de energie besparen, anderen gaan tegels wippen en troep opruimen, zoals wij.” Een keer per maand verzamelen ze bij wijkcentrum de Bolder. Daar krijgt ieder een zakje en een grijper en samen gaan ze de straat op om te rapen op de plekken waar de meeste troep ligt. Het vaste groepje is er nog steeds en telkens doen er weer een paar nieuwe mensen mee. “Het is zo leuk om te doen! Je leert nieuwe mensen kennen in de wijk en je bent met elkaar voor hetzelfde doel bezig.”
Troeptrimmen
Gery begon een jaar of 7 geleden met troeptrimmen, zoals ze het zelf noemt. “Vlakbij mijn huis, in het parkje achter de Aquarel en De Twijn, is een veldje waar kinderen spelen. Dat ruim ik al jaren iedere maandagmorgen op. Er ligt altijd troep: peuken, zakjes, ballonnen, kauwgom. Ik ben ermee begonnen toen onze kleinkinderen daar naar school gingen. Ik wilde niet hebben dat ze met de vingertjes in de peuken zouden graaien. Ik ben heel fel op peuken, die zijn ongelooflijk vervuilend, ze vervuilen ook het oppervlaktewater.”
Inmiddels zijn de kleinkinderen van Gery van school, maar gaat ze er wel mee door. “Ik vind het heerlijk om te doen. Handschoenen aan, met mijn eigen zak en grijper in mijn eigen tempo mijn eigen route volgen. Lekker gezond in de buitenlucht. Het is eigenlijk een soort zwerven op zoek naar zwerfafval. Kinderen vinden het ook wel leuk om te zien dat ik het doe. ‘Mevrouw waarom doet u dat? Hier ligt nog wat!’ Jongeren spreek ik ook wel eens aan en ze zijn altijd hartstikke aardig. ‘Ja mevrouw, wat goed dat u dat doet!’ Ik krijg altijd positieve reacties, zo leuk!”
Een doe-mens
Naast Aa-raper is Gery ook vrijwilliger bij het Repair Café. Van oude spijkerbroeken maakt ze tasjes waarin je je eigen beker kunt meenemen. “Ik ben echt een beetje een gekkie. Ik zeg altijd: iets wat niet stuk is, moet je niet weggooien en je kan overal nog een tas van maken!” Vanaf de 70-er jaren zijn Gery en haar man al bezig met milieu, sinds het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome uitkwam. “Wij waren van huis uit sowieso gewend om niets weg te gooien. Mijn ouders hebben de oorlog nog meegemaakt. En vanuit mijn christelijk geloof, geloof ik dat we rentmeester zijn van de aarde. Maar we verspillen en vervuilen tegenwoordig teveel. Daarom zijn we ook actief bij Grootouders voor het klimaat. We doen wat we kunnen.”
Op dit moment heeft Gery naast al haar vrijwilligerswerk ook nog een expositie van een paar honderd kerststalletjes thuis. “Ik vind het zo leuk als mensen komen kijken en om die blije gezichten te zien! Ik ben echt een doe-mens geloof ik.”
Ook een keer meeprikken met de Aa-rapers?
Neem contact op met Groene Aa
Verslag Infoavond vloerisolatie en HR++ glas