Skip to main content

Bewoners Aa-landen Zuid combineren renovatie met isolatie

“Help! De rabatplanken van mijn gevel laten los!”

“Wat is het voordeel als we samen het renoveren van onze gevels uitbesteden aan één
leverancier?”

Bewoners van de drive-inwoningen in de Aa-landen Zuid zoeken samen naar duurzame oplossing voor het vervangen van hun gevelbeplating. Ze zien dit gelijk als mooi moment om ook de gevel te isoleren.
Ze roepen hun buurtgenoten op om mee te doen voor een goede onderhandelingspositie met een leverancier. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan verder.

Noodzakelijk onderhoud van de gevel

De 216 drive-in woningen in Aa-landen Zuid vallen op door hun gevels met allemaal een eigen kleur en uitstraling. Maar de bewoners zien ook dat de rabatplanken gaan loszitten. Dat is niet zo gek, want in 1994/1995 zijn deze geplaatst en -bij goed onderhoud- gaan deze rond 20 tot 30 jaar mee. Ondertussen zijn ze 30 jaar oud!

Buren van vier woningen uit de Bernisse zijn daarom ervaringen op gaan halen bij buurtgenoten die hun gevel al gerenoveerd hadden. Zo hadden ze eerder al bij de achterburen gezien dat er werklui in de weer waren en besloten aan te kloppen. Ze hoorden dat het vervangen van de gevelplaten al zo’n €6.000 tot €10.000 kon kosten. En dat was nog exclusief isoleren. Het gaat dus om veel geld! Aan de andere kant betreft het noodzakelijk onderhoud van de woning en kan het niet tijdig vervangen ook leiden tot extra schade en/of zelfs gevaarlijke situaties.

De buren besloten een expert uit nodigen voor een advies voor hun eigen gevels. Daaruit volgende een meevaller: alleen de voorgevels waren aan vervanging toe en de achtergevels bleken nog in prima staat. Dat scheelt weer!

Isoleren; wel of niet?

Tijdens de gevelrenovatie in 1994/1995 is er geïsoleerd volgens de eisen van die tijd. Deze zijn sindsdien behoorlijk strenger geworden. Daarnaast hadden de buren uit de Bernisse last van kou en tocht in de winter en last van de warmte in de zomer. Het vervangen van de gevelbeplating is dan ook een mooi moment om de gevel gelijk te laten isoleren. Hierdoor blijft de warmte in de winter beter binnen en in de zomer juist buiten. Voor isolatie kan je bovendien een deel van de kosten terugkrijgen in de vorm van de subsidie.

Ingewikkelde regels rondom natuurvriendelijk isoleren

De buren uit de Bernisse hebben ondertussen een leverancier gevonden en de werkzaamheden zijn in december 2024 uitgevoerd. Het aanbod was goed en het contact en de werkzaamheden zijn netjes verlopen. Ook ervaren ze meer comfort dankzij de isolatie. Maar toen kwam de aap uit de mouw: de werkzaamheden hadden officieel niet uitgevoerd mogen worden! Bij werkzaamheden aan muren en daken moet er rekening worden gehouden met de natuur en beschermde diersoorten. Volgens de regels hadden de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden door een leverancier met een certificaat voor ‘natuurvriendelijk isoleren’. Pas wanneer hier aan wordt voldaan, dan kom je als bewoner in aanmerking voor de gemeentelijke isolatiesubsidie. De leverancier van de Bernisse had dit certificaat niet. En dit leverde achteraf de nodige frustratie op. Via de website www.natuurvriendelijkisoleren.nl/woningeigenaar/ zijn alle leveranciers te vinden die deze werkzaamheden mogen uitvoeren.

Bewoners gezocht!

Als bewonersinitiatief Groene Aa hoorden we de ervaringen en drempels van de buren uit de Bernisse. En we zoeken graag uit hoe het wél kan! We willen zoveel mogelijk bewoners uit de drive-inwoningen verzamelen en samen op zoek naar naar een leverancier die gecertificeerd is en een nette prijs biedt. Met hoe meer we zijn, hoe sterker we staan! Wil je meeliften op het verdere uitzoekwerk en wil je (vrijblijvend) een offerte op maat? Dat kan! Schrijf je in via de Groene Aa.

Verslag Infoavond vloerisolatie en HR++ glas

Redactie
Groene Aa

Heb je zelf een idee voor een Groen-project bij jou in de straat? Of wil je meehelpen bij een bestaand initiatief? Groene Aa helpt je graag verder.

Lees ook: