Skip to main content

Samen de buurt vergroenen in 5 stappen

Aa-landen is in het algemeen al een behoorlijk groene wijk. Toch kan het op verschillende plekken nog groener en biodiverser gemaakt worden. Wil je daar samen met je buren mee aan de slag? We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt.

  • 1. Het idee

Loop door je buurtje en kijk welke plekken wel wat groener kunnen. Je kan boomspiegels beplanten of vergroten, een paar tegels wippen om geveltuintjes aan te maken, een gezamenlijke moestuin aanleggen of variatie aanbrengen bij eentonige beplanting. Denk aan inheemse planten of struiken, biologische bij-vriendelijke planten en bloemen of bloembollen.

  • 2. Deel je idee met je buren

De publieke ruimte in de buurt is ook van de buren, dus draagvlak voor het idee is essentieel. Nodig je buren uit om samen het idee te bespreken: goed voor het contact in de buurt en wellicht ontstaat er gezamenlijk een nog beter plan. Maak een tekening met een korte toelichting, zodat voor alle betrokkenen het plan duidelijk is.

  • 3. Deel het plan met de wijkregisseur van de Aa-landen

Behalve voor beplanting van boomspiegels, is via de wijkregisseur de instemming van de gemeente vereist. Wijkregisseur Robert Jansen (r.jansen@zwolle.nl ) kijkt of jullie mooie plan op die plek mogelijk is. Hij denkt mee over de uitvoering en over de praktische en financiële ondersteuning. Door je project te vermelden op het platform Mijn Wijk, kan je nog meer buren erbij betrekken en je draagvlak vergroten.

  • 4. Aan de slag met de buurt

Na alle voorbereidingen kunnen jullie aan de slag! Prik een datum, nodig alle betrokkenen uit voor de startactiviteit, doe nog een briefje door de bus in je straat en maak er een gezellige dag van. Vier ook samen het resultaat!

  • 5. Geniet van het resultaat en volg de ontwikkeling

Volg de groei van het initiatief. Misschien is aanplant in het begin nog wat karig en heeft het onderhoud nodig. Maak afspraken over dat onderhoud, zoals water geven in een droge periode en onkruid wieden om de beplanting een goede start te geven. Geniet met je buren van het resultaat en wie weet volgt er binnenkort weer een nieuw initiatief in jullie buurt!

Tip: Wil je meer inspiratie, kijk dan eens op de websites https://groeneaa.nl/groen/https://mijnwijk.zwolle.nl/ of https://50tintengroenassendorp.nl/groen/ .

Verslag Infoavond vloerisolatie en HR++ glas

Redactie
Groene Aa

Heb je zelf een idee voor een Groen-project bij jou in de straat? Of wil je meehelpen bij een bestaand initiatief? Groene Aa helpt je graag verder.

Lees ook: