Skip to main content

Groene Aa-lander in beeld: Femke Ton

Doordat Femke Ton haar huis in de Aa-landen verduurzaamde, is het gasverbruik in een jaar met een derde naar beneden gegaan. ‘Het was een flinke klus en de grootste uitdaging was om de juiste volgorde van verduurzamingsmaatregelen te bepalen. Maar met wat hulp en met subsidies is dat gelukt.’ Lees haar verhaal.

Het gasverbruik is in een jaar met een derde naar beneden gegaan en dankzij de zonnepanelen ging het stoomverbruik met een vierde naar beneden. ‘Bovendien wonen we hier heel lekker’, zegt Femke.

Verouderd huis

Toen Femke Ton twee jaar geleden haar huis in de Bekenbuurt kocht, was het nog precies zoals het in de jaren ’70 was opgeleverd. ‘Er was nauwelijks iets aan onderhoud gedaan. Al snel bleek dat het niet alleen een kwestie zou zijn van een nieuwe keuken, badkamer en vloer. 

Toen de aannemer het huis inspecteerde, bleek dat de elektrische bedrading compleet verouderd was, niet geaard en op sommige plekken zelfs doorgebrand. Dit was ronduit gevaarlijk en moest volledig vervangen worden. De verwarmingsbuizen waren ook niet goed meer, dus uiteindelijk besloot ik om ook vloerverwarming te laten aanleggen. De cv-ketel kon daardoor in temperatuur naar beneden, wat weer gas bespaart.

De juiste volgorde van werkzaamheden

Femke werkte destijds bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dus ze wist van subsidies zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Femke: ‘Het was heel handig dat collega’s me konden helpen met advies, vooral over de juiste volgorde van werkzaamheden. Omdat ik nog niet in het huis woonde, kon ik de verbouwing grondig aanpakken.’

Naast subsidies uit de ISDE nam ze ook een duurzaamheidslening via de hypotheek. Met deze financiering en het Warmtefonds kon ze een bedrag van ruim €10.000 besteden. ‘Daar heb ik vloerisolatie, zonnepanelen en HR++-glas van betaald. De facturen werden snel afgehandeld; sommige kosten werden zelfs rechtstreeks aan de leverancier betaald. Heel handig.’

Deze duurzame maatregelen nam Femke

  1. Vloerisolatie: In de ondiepe kruipruimte werd pur-schuim tegen de bodem gespoten.
  2. Zonnepanelen: Acht panelen zorgen nu voor een lagere energierekening.
  3. Isolatie: Al het glas werd vervangen door HR++-glas, en rotte houtdelen van de dakkapel werden vernieuwd en geïsoleerd.
  4. Verwarming en koeling: De nieuwe cv-ketel staat ingesteld op 60 graden, wat het gasverbruik met een derde verminderde. Op de bovenverdieping zijn airco’s die draaien op stroom van de zonnepanelen, zodat de slaapkamers in de zomer koel blijven.

‘Naast deze maatregelen, merk ik dat gedrag ook veel invloed heeft op de energierekening. Ik zet de thermostaat niet hoger dan 18 graden, draag warme sokken en gebruik een dekentje op de bank. In plaats van centrale afzuiging heb ik ventilatieroosters laten plaatsen, en boven ramen die open kunnen. Dit bespaart energie en zorgt toch voor frisse lucht.’

Femke’s beste tips als je je huis gaat isoleren

  • Bewaar altijd foto’s van de werkzaamheden en de facturen. Subsidieaanvragen kunnen ingewikkeld zijn, maar met goede documentatie maak je het jezelf makkelijker.
  • Schroom ook niet om hulp te vragen; zelfs ik belde naar het speciale telefoonnummer van RVO. Ondanks dat ik daar werkte heb ik daar nog veel extra informatie kunnen krijgen.
  • Websites zoals verbeterhuis.nl hebben me ook op weg geholpen.
  • En je hoeft niet alles in één keer te doen, verduurzamen kan stap voor stap.’

Bijdragen aan een duurzame toekomst

Met al deze maatregelen heeft Femke haar energierekening flink verlaagd en haar huis veel comfortabeler gemaakt. En dat niet alleen: ‘Het voelt ook goed om minder afhankelijk te zijn van stijgende energieprijzen en om op mijn eigen vierkante meter iets bij te dragen aan een duurzamere toekomst.’

Verslag Infoavond vloerisolatie en HR++ glas

Redactie
Groene Aa

Heb je zelf een idee voor een Groen-project bij jou in de straat? Of wil je meehelpen bij een bestaand initiatief? Groene Aa helpt je graag verder.

Lees ook: