Skip to main content

Energiecoach René geeft zijn buren graag inzicht in hun energiegebruik

Er zijn zes energiecoaches in de Aa-landen: Johannes, Han, Dirk, Rik, Bianca en René. René komt gemiddeld twee keer per week bij mensen thuis om bespaar-advies te geven. “Ik vind het gewoon leuk om mensen te helpen met energie besparen.”

“Zeker in deze tijd, met de hoge energieprijzen, zie je dat mensen ermee bezig zijn. Ze vragen dan een gratis energiecoach aan. Samen kijken we naar de mogelijkheden om thuis besparende maatregelen te nemen.”

Eerst isoleren

Bij de energiecoach-gesprekken zijn negen van de tien mensen zelf al bezig met energie besparen. Ze zijn gemotiveerd om dingen te doen, maar kiezen in het woud van mogelijkheden is vaak lastig. “Dan help ik hen om meer inzicht te krijgen. Ik zit er niet tegenover, maar ernaast. We gaan samen een traject in: hoe kun je zo energiezuinig mogelijk aan de gang gaan? Het belangrijkste is altijd: beginnen met isoleren. Want wat je binnen hebt aan warmte gaat dan niet naar buiten. Daarna denk je aan ventileren, alternatieve energie en eigen energieverbruik terugdringen. Stapje voor stapje ieder in zijn eigen tempo”, zegt René.

Meten is weten

René vindt het leuk om met mensen in contact te zijn. Na anderhalf jaar vroegpensioen begon het te kriebelen en heeft hij zich aangemeld voor de energiecoach-opleiding. “Ik had genoeg te doen, hobby’s sporten en klussen, maar ik wilde weer meer onder de mensen komen. 

Vanuit mijn werk heb ik affiniteit met techniek en hier thuis ben ik ook continu bezig met energie besparen. Ik houd precies bij in een excel-bestandje wat ons energieverbruik is. Daar ben ik best wel een ‘freakje’ in, want meten is weten en gissen is missen. Zo kwam ik erachter dat de naaimachine van mijn vrouw best veel energie verbruikt”, zegt René lachend.

Iedereen kan de energiecoach-opleiding doen

“De energiecoach-opleiding is goed te doen. Een technische achtergrond is niet nodig, eigenlijk zou iedereen het kunnen. Je leert ook van elkaar én je kunt de kennis zelf toepassen in je eigen huis. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je erin stopt. Sommige energiecoaches willen maximaal een gesprek per week, ik doe er twee.”

Ook energiecoach worden?
Neem contact op met Groene Aa

Tip van René

“Mijn beste bespaartip? Samen met buren of vrienden iets organiseren waardoor je bij elkaar zit, zoals samen eten. Er hoeft dan maar één kachel te branden en één fornuis gebruikt te worden. En het is gezellig! Korter douchen levert trouwens ook veel op.”

Verslag Infoavond vloerisolatie en HR++ glas

Redactie
Groene Aa

Heb je zelf een idee voor een Groen-project bij jou in de straat? Of wil je meehelpen bij een bestaand initiatief? Groene Aa helpt je graag verder.

Lees ook: