Skip to main content

Harry maakt oase in versteende omgeving

Harry Wendt is een Groene Aa-lander. Harry is vrijwilliger bij IVN en Steenbreek en helpt mensen in de Aa-landen die ook hun omgeving willen vergroenen.

Hij geeft gratis advies kan toegang geven tot een bijdrage van max. €100-150 van IVN/Steenbreek als je je tuin gaat vergroenen.

“Mijn motivatie is om mensen te helpen genieten van een tuin vol leven.”

Gratis advies en bijdrage voor Aa-landers die vergroenen

Ga je aan de slag met een daktuin, regenton, waterberging, tegelwippen of vergroenen? Stuur een mailtje naar info@groeneaa.nl, Harry geeft gratis advies en kan een bijdrage van max €100-150 regelen voor je groene actie. Lees meer op deze pagina.


Wil je een regenton met korting? Bekijk dan eens deze actie van Het Groene Zuiden en 50 tinten groen Assendorp!

Een groene tuin kost minder tijd dan tegels

Harry is een groen mens. Hij is vogelaar en in zijn vak als civiel specialist was hij ook altijd bezig met grond, bouw, wegen en groen. Hij is zijn hele leven al met de natuur bezig en nu helpt hij mensen in de Aa-landen die ook hun omgeving willen vergroenen. Harry is vrijwilliger bij IVN en Steenbreek.

“Helaas gaan mensen vaak meer verstenen dan vergroenen, omdat ze denken dat dat praktisch is. Maar wist je dat het eigenlijk andersom is? Tegels moet je schoonhouden, dat kost veel tijd.”

Een groene tuin, als je hem goed aanlegt met bodembedekkende planten, kost veel minder tijd aan onderhoud. Bovendien worden stenen veel warmer. Terwijl bomen zorgen voor schaduw en een lagere temperatuur. Groen houdt ook meer water vast, waardoor wateroverlast vermindert.

Tuin vol leven

“Nog meer voordelen van groen? Natuurlijk dat een tuin met bloemen en planten ruimte biedt aan vogels, insecten, bijen en egels. Ik houd ervan om een soort oase te maken in een versteende omgeving. Zo heb ik een vijver van een metselton van 50 cm diep. Daar zijn salamanders en kikkers op afgekomen. Daardoor zit er een ooievaar op het dak, te kijken om een kikker te pakken. Zo heb ik een tuin vol leven!”

Je hoeft er niks voor te doen en je geniet er elke dag van

“Een tuin vol leven is helemaal niet moeilijk. Creëer de juiste omstandigheden: wip tegels en zet hier en daar groen in de tuin, zaai bijenplanten, laat het een beetje rommelig worden. Laat de natuur z’n gang laten gaan je hoeft alleen maar te wachten tot het leven erop afkomt.

Kikkervisjes, merels die komen badderen in het waterbakje, jonge salamanders… ook leuk om te bekijken met de (klein)kinderen. Je hoeft er niks voor te doen en je geniet er elke dag van.”

Verslag Infoavond vloerisolatie en HR++ glas

Redactie
Groene Aa

Heb je zelf een idee voor een Groen-project bij jou in de straat? Of wil je meehelpen bij een bestaand initiatief? Groene Aa helpt je graag verder.

Lees ook: